Февруари дойде с нова порция интригуващи киноленти - за легендата

...
 Февруари дойде с нова порция интригуващи киноленти - за легендата
Коментари Харесай

Не можете да ги пропуснете: Топ 10 филма, които трябва да гледате през февруари

 

Февруари пристигна с нова порция завладяващи киноленти - за легендата на регето Боб Марли, за Алберт Айнщайн и връзката му с атомната бомба и доста други. Кои са филмите, които не можете да пропуснете да гледате през февруари?

Класацията на Би Би Си подбра 10 киноленти:

The Promised Land

The Promised Land не получи нито една номинация за „ Оскар “, само че в случай че завладяващият, нечовечен, само че в същото време наличен епос от XVIII век на Николай Арсел беше на британски, а не на датски език, би спечелил доста награди.

Снимка: BBC

Винаги брилянтният Мадс Микелсен е в ролята на пенсиониран капитан от армията, който мечтае да бъде възприеман като аристократ. Неговият проект е да култивира една сякаш необработваема околност с храсталаци в чест на крал Фредерик V.

Но в случай че самото мочурище не е задоволително враждебно, той би трябвало да се бори и със озлобен локален благородник (Симон Бенеберг), който не желае този „ занемарен боец “ да навлиза в неговата територия.

Историческата драма The Promised Land е завладяваща история за оцеляването на индивида против природата с безспорен политически подтекст, само че също по този начин е задоволително пъргава, с цел да разреши на романтиката да разцъфне под сивите висини “, споделя Фил де Семлейн в Time Out.

Арсел е „ основал един тип датски „ Последният мохикан “, който е изпълнен със пристрастеност и политическа увереност. Той би трябвало да издържи инспекцията на времето съвсем толкоз добре, колкото и неговият недопечен воин “, добавя Де Семлейн.

Очаквано, Райян Гослинг е номиниран в категорията за най-хубава мъжка роля, както и в тази за истинска ария за „ Аз съм просто Кен “

Кинолентата излиза на 2 февруари в Съединени американски щати и на 16 февруари в Обединеното кралство, Ирландия и Швеция. В България филмът потегля по кината на 1 март 2024 година

How to Have Sex

Три английски ученички отиват на отмора дружно без наставнически контрол и с неспокойствие чакат седмицата на диви завършения на гръцкия остров Крит.

Филмът на Моли Манинг Уокър може да е причина за шумна тийнейджърска комедия, в която шумният, пийнал безпорядък на хедонистичен нощен клуб рядко е бил пресъздаван толкоз безапелационно или толкоз занимателно на огромния екран.

През юли „ Уроците на Блага “ завоюва три награди, измежду които и огромната премия „ Кристален глобус ” от 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари

Нещата обаче стават по-обезпокоителни, когато едно от девойките (Миа Маккена-Брус) усеща, че е насила да загуби девствеността си.

Снимка: BBC

Филмът употребява клишетата за сходни ваканции в чужбина - неограничени количества алкохол и празненства, с цел да огледа към съществени тематики като половите контакти по взаимно единодушие и изнасилването.

Един от най-хубавите филми на годината, How to Have Sex е „ хладнокръвен, само че съпричастен взор към единодушието, насилието и заобикалящите ги сиви зони на полово прекарване “, споделя Айзък Фелдберг от RogerEbert.com.

Става горещо...

Лентата завоюва премията на кинофестивала в Кан в секция „ Особен взор “, отдадена на младите гении.

Излиза на 2 февруари в Съединени американски щати, 9 февруари в Канада и 15 февруари в Холандия.

Perfect Days

Филмът Perfect Days на известния режисьор Вим Вендерс е безшумно проучване на характера на мъж на междинна възраст, който чисти публичните тоалетни в Токио и който прекарва свободното си време в грижи за растения и четене на книги с меки корици. Ежедневието на Хираяма е тъмно, само че той постоянно наподобява в положително въодушевление.

Историите ми обаче постоянно са били правилни, прецизира създателят

Може да не звучи като нещо, което би трябвало да се види, само че Perfect Days е възхитително завръщане към този форма от 78-годишния Вендерс.

Той беше номиниран за най-хубав интернационален филм на „ Оскарите “, а неговата звезда Коджи Якушо завоюва премията за най-хубав артист на филмовия фестивал в Кан предходната година.

Снимка: BBC

„ Режисьорът е основал филм с лъжлива елементарност, наблюдавайки дребните елементи на рутинното битие с такава изясненост, сантименталност и съпричастност, че те построяват кумулативна прочувствена мощ съвсем без да забележите “, споделя Дейвид Рууни от Hollywood Reporter.

Режисьор, фотограф, публицист, художник, сценарист и кино продуцент, международният занаятчия на киното се завръща в София след съвсем 10 години

През кариерата си Вим Вендерс е снимал в доста страни, само че за първи път немският режисьор стъпва в Япония.

Филмът излиза 7 февруари в Съединени американски щати, 9 февруари в Ирландия и 23 февруари в Обединеното кралство. От ноември филмът към този момент е по европейските кина.

The Taste of Things

Всеки, който има вкус за „ филми за кулинария “, би трябвало да се пъхне в този най-пищен кинематографичен прием. Сърдечната френска драма на режисьора Тран Анх Хънг се развива през 1885 година в идиличната селска кухня на Додин Буфант (Беноа Мажимел), по този начин нареченият „ Наполеон на кулинарното изкуство “.

Той прекарва дните си в подготвяне на гурме пиршества за приятелите си с скъпата помощ на лоялната готвачка Йожени (Жулиет Бинош). Двамата са щастливо влюбени от години, само че Додин може да се наложи да издигне гастрономията си до нови висоти, в случай че в миналото убеди Йожени да се омъжи за него.

Снимка: BBC

„ Незабавен претендент за един от най-великите кулинарни филми на всички времена, The Taste of Things е романтика в сърцето си “, споделя Алиса Уилкинсън от Vox.

За някои от имената в този лист е безспорна изненада за какво не са номинирани

„ И въпреки всичко фокусът е храната: какво значи, по какъв начин звучи, какво е чувството, по какъв начин цвърчи, по какъв начин усетът може да провокира толкоз дълбоки страсти у дегустатора, че не може да се опише с думи “, добавя тя.

Кинолентата излиза на 9 февруари в Съединени американски щати, 14 февруари в Обединеното кралство и 16 февруари в Ирландия. В България премиерата беше на 8 декември 2023 година

Einstein and the Bomb

Образът на Алберт Айнщайн (Том Конти) в ключов в  сцените на „ Опенхаймер “  на Кристофър Нолан, включително тази, която довежда кино лентата до смразяващия свършек.

Сега документален филм на „ Нетфликс “ се задълбочава в възприятията на Айнщайн по отношение на плана „ Манхатън “ за основаване на първите в света нуклеарни оръжия в Съединени американски щати.

Снимка: BBC

Режисиран от Антъни Филипсън, Einstein and the Bomb изследва неговия смут от възхода на нацизма в Германия, емиграцията му в Съединените щати през 1933 година, писмото, което той е подписал до президента на Съединени американски щати, препоръчвайки им да стартират проучвания в региона на нуклеарните оръжия и последствията от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

Филмът смесва архивни фрагменти с драматизации, в които Айнщайн е изигран от Ейдън Макардъл, а разговорът е взет непосредствено от неща, казани или написани от учения.

„ Направих една огромна неточност в живота си. Ако знаех, че германците няма да съумеят да произведат атомна бомба, нямаше да вземам участие в отварянето на тази кутия на Пандора “, споделя той в филмовия откъс той.

Лентата е пълнометражен дебют на режисьора Антъни Филипсън, а процудент е BBC Studios с изпълнителни продуценти Джеймс Ван Дер Пул и Андрю Коен.

Документалният филм излиза на 16 февруари в „ Нетфликс “.

Bob Marley: One Love

Дългоочакваният биографичен филм за легендата Боб Марли дава обещание да популяризира духа на емблематичния реге музикант, като в същото време ни предлага изчерпателен и съкровен взор към неговия невероятен дух и действителност.

Снимка: BBC

„ Вместо от люлка до гроб “ филмът се концентрира върху годините 1976-77, когато Марли е политически деен, пробвайки се да сплоти разграничени фракции в Ямайка и оцелява след опит за ликвидиране, до момента в който се приготвя за неговия величествен One Love Peace Concert през 1978 година “, споделя Карин Джеймс от BBC Culture.

Bob Marley: One Love чества персоналния път и творчеството на великия реализатор - от скромните му корени в Ямайка до интернационалната популярност, който въодушевява поколенията с посланието си за обич и единение. 

Лашана Линч от „ Няма време за умиране “ и Мюзикълът „ Матилда “ играе Рита, брачната половинка на легендата на регето, а самият Боб се играе от Кингсли Бен-Адир, който беше Малкълм Екс в „ Една нощ в Маями “. 

Неговата премиера ще бъде след седмица в Лондон

„ Изграждах разбирането си за езика на Боб от самото начало; диалекта, потока, интонацията, чувството. Ямайският език е излъган. Толкова доста от британския е в него, че си мислите, че го знаете, само че е повече от объркващо и комплицирано “, каза Бен-Адир пред Том Ламонт в The Guardian.

Филмът Bob Marley: One Love e продуциран в партньорство със семейство Марли и излиза на 14 февруари. В България премиерата е на 16 февруари.

Последният филм на режисьора Рейналдо Маркъс Грийн беше „ Крал Ричард “, биографичен филм, който донесе на Уил Смит „ Оскар “ за най-хубав артист. Припомнете си  какво се случи на церемонията тук.

 

Комикът се пошегува със брачната половинка на артиста - Джейда Пинкет Смит

 

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР